Web sitesi yapmak için hangi dilleri bilmek gerekir
İlk olarak bir web sitesi sahibi olmak için herhangi bir yazılım dili bilmenize gerek yok. Ama web sitem istediğim gibi değil, diyorsanız ve eksikliklerini kendiniz tamamlamak istiyorsanız ayrı. Bu noktada size yazılım dilleri gerekecek.
Öncelikli olarak iki önemli noktamız var. “Frond End” adı altında tasarım üzerine uygulanan işlemler ve “Web Programlama” yani veritabanı ve bunları düzenleyen fonksiyonlar.
Frond End kısmı için HTML, CSS, Photoshop gibi yazılım dillerini bilmeniz gerekir. Bu yazılım dilleri diğerlerine göre biraz daha basit. Bunlardan HTML en basiti. Web sitesini bir kompleks olarak düşünürsek; örneğin bir ağaç diye nitelendirelim. Ağacın gövde gibi kısımlarını yani dış yüzeyini oluşturur HTML. CSS ise ağacın yaprakları olabilir yani örtüsü. Web sitelerindeki ayrılıkları, farklılıkları CSS sağlar.
Bunların yanında biraz da JAVASCRIPT öğrenirseniz kendiniz için görsellik ve animasyon ile zenginleştirilmiş bir web sitesi bile tasarlayabilirsiniz. Arkadaşlar bir web sitesi yapmak için hangi dilleri bilmek gerekir sorusu son zamanların trendi hiç kuşkusuz ki. İnternet çağında yaşadığımızı düşünürsek hiç de şaşırılacak bir durum olmadığını görürüz. Nitekim milyonlarca insan bu yolla ulaşamadıkları yerlere fikirlerini ulaştırıyor veya kendisi için bir gelir kapısı haline getiriyor ve kazanç sağlıyor.
Web Programlama kısmı ise biraz daha ayrı. Bu kısım için PHP, ASP gibi dilleri bilmek gerekir. Bu yazılım dilleri dinamik ve karmaşık fonksiyonların sağlanımını ve veritabanı ile ilişkisini ayarlamak için kullanılır. Bir web sitesi yapmak için hangi dilleri bilmek gerekir başlıklı yazımıza devam ederken bir hatırlatmada bulunayım. Kod ve tasarımı çoğu kişi karıştırır veya ayırt etmekte zorlanır. Tasarımcılar için geçerli olan durum HTML, CSS dökümüyken, programcıların yaptığıysa web sayfasına fonksiyonlarını kazandırmaktır. Yani yanılgımız üzerine web tasarımcıları her şeyi bilmiyor.
PHP, ASP gibi yazılım dilleri ağacımızın soymuk borularıdır diyebiliriz. Bu diller bize oldukça kolaylık sağlıyor. Mesela her seferinde birer birer HTML sayfa yapmaktansa tek seferinde PHP ve veritabanı ile bir sayfa oluşturup, bu sayfayı istediğimiz kadar çoğaltabiliriz. Daha sonra da sayfaları nasıl dolduracağınız size kalır. Veritabanı tabi ki. Bu en önemli fonksiyonlardan biridir. Ağacımızın çekirdeği. Yönetim mekanizması yani. Sürekli HTML yapıp verilerimizi kaydetmek büyük bir zahmet doğrusu. Yaptığınız işe göre kullandığınız veritabanları size kalmış. Profesyonel iş yapmak istiyorum diyorsanız ORACLE’yi tercih etmelisiniz ama bana yetecek kadar olsun düşüncesindeyseniz MYSQL veritabanı fazlası ile işinizi görecektir.